
I nordöstra Estland finns Europas största fyndigheter av fosforit, fosforråvara för gödningsmedel. Brytningen av fosforit upphörde efter att Estland återtog sin självständigt 1991.
I nordöst finns ett av världens största utvinningsbara lager av oljeskiffer (estn. põlekivi = brinnande sten).
90% av Estlands elenergi produceras i Narvas två oljeskiffer eldade kraftverk.
Fakta Estland 1987
Som en blixt från klar himmel
GORBATJOV KOMMER TlLL MAKTEN
Den 10 mars 1985 dog Konstantin Tjernenko. Nästa dag utsågs Michail Gorbatjov ny generalsekreterare i Sovjets kommunistiska parti.
Efter Leonid Brezjnevs död i november 1982 hade två orkeslösa och sjuka ledare, först Jurij Andropov och sedan Tjernenko, tillträtt och dött efter vardera ungefär ett års maktinnehav. De hann inte uträtta något, men det hade å andra sidan inte heller Brezjnev gjort under sitt betydligt längre maktinnehav.
Först föreföll den nye partiledaren följa sina föregångare i spåren. Han proklamerade en intensifierad kampanj för att förbättra disciplinen, vilket inte minst Brezjnev och Andropov också intresserat sig för.
De första större personförändringarna i toppen kom i slutet på april. Då upphöjdes Jegor Ligatjov och Nikolaj Ryzjkov direkt till fullvärdiga politbyråmedlemmar, också kandidatmedlemmen Viktor Tjebrikov upphöjdes till fullvärdig medlem. Då betraktades det av flera större svenska tidningar som ett bevis på att Gorbatjov tagit ett fast grepp om makten. l dag framstår samma personer snarare som hinder för en snabbare reformprocess.
l maj infördes nya restriktioner för alkoholförsäljningen i Sovjet. Senare kom kampen mot alkoholen att utvecklas till den första omfattande kampanjen under Gorbatjov. Han hade vid den tiden knappast heller politiskt stöd i partitoppen för mer radikala kampanjer.
Den 1 juli skedde den första ommöbleringen i politbyrån som även i historiens ljus framstår som en framgång för Gorbatjov. Då sparkades en av hans främsta rivaler, partichefen i Leningrad Grigorij Romanov. l stället blev Eduard Sjevardnadze fullvärdig politbyråmedlem. Till central kommittesekreterare utsågs Boris Jeltsin och Lev Zaikov.
Då Baltikum-tribunalen genomfördes i Köpenhamn den 25-26 juli och den därpå följande frihetskryssningen 26-29 juli på Östersjön hade ännu inga politiska kursändringar märkts.
l augusti beslöt sovjetledningen att höja alkoholpriset för att intensifiera kampanjen mot supandet.
Ytterligare personförändringar under 1985: Nikolaj Ryzjkov ersatte den 80-årige och sjuklige Nikolaj Tichonov som premiärminister och Boris Jeltsin ersatte den korrumperade Viktor Grisjin som partichef i Moskva, Sjevardnadze ersatte Andrej Gromyko som utrikesminister. Gromyko utsågs i stället till president. l november 1985 var det dags för det första toppmötet mellan den nye partichefen i Sovjet och USA-presidenten Ronald Reagan. Resultatet betecknades efteråt som en succé, särskilt i Sovjet. Politiska bedömare hade dock svårt att utläsa några konkreta resultat frånsett att Gorbatjov och Reagan lärde känna varandra.
Kanske kunde man ana en smula glasnost i en uppmaning från politbyrån i november 1985 till folk att bli mer kritiska. Detta parades med hot om upp till två års fängelse om högre chefer trakasserar kritiker.
När den ryska akademikern Tatjana laslavskaja 1 Januari 1986 på nytt framförde krav på radikala ekonomiska reformer (vilket hon tidigare gjort i det berömda Novosibirsk-dokumentet år 1983), framstod hon fortfarande som en ropandes röst i öknen. Dock med den skillnaden att hennes artikel denna gång publicerades på första sidan av Sovetskaja Rossija den 7 januari.
Den 31 januari och 1 februari 1986 hölls den 19:e estniska partikongressen, som i stort sett blev händelselös. Det enda som väckte uppmärksamhet var partiledaren Karl Vainos häftiga attack mot den estniska nationalismen.
När den 27:e sovjetiska partikongressen inleddes den 25 februari 1986, nästan ett år efter Gorbatjovs makttillträde, hade ännu inte mycket hänt utöver den ständigt intensifierade kampanjen mot dryckenskapen.
Gorbatjov hade visserligen redan i sitt installationstal talat om mer öppenhet (glasnost), men den sovjetiska pressen såg ut som tidigare. Kanske med undantag för några artiklar som pliktskyldigast manade till öppenhet. För de oliktänkande hade ännu inget förbättrats. l april 1985 hade t ex den estniske prästen Harri Mötsnik fängslats. Inför partikongressen konstaterade Radio Libertys medarbetare Elizabeth Teague i en kommentar: ”Än så länge har Gorbatjov inte visat några tecken på vilja att genomföra grundläggande reformer.”
På den 27:e partikongressen började Gorbatjov på allvar tala om djupgående ekonomiska reformer, om vilka han använde det senare världsberömda ordet perestrojka (omstrukturering) . Han talade också om acceleration av ekonomin och om demokratisering. Det första konturerna av Gorbatjovs personliga program började ta form. Vid kongressen talade Gorbatjov mycket starkt för ökad öppenhet och signalerade därigenom att glasnost hade kommit för att stanna.
Personförändringarna vid partikongressen var små och förhållandevis betydelselösa, möjligen med undantag av utnämnandet av förre ambassadören USA, Anatolij Dobrynin till centralkommittesekreterare.
Den 14-17 april besökte den nye svenske statsministern Ingvar Carlsson Sovjet och konstaterade efteråt att förhållandet till Sovjet hade förbättrats. Egentligen skulle Olof Palme ha besökt Sovjet om han inte hade fallit offer för en mördares kula.
Den 28 april 1986 rapporterade svenska kärnkraftsexperter om förhöjda värden av radioaktivitet. Först misstänkte man en kärnkraftsolycka i Forsmark i Uppland. Senare visade det sig att en svår olycka inträffat i Tjornobyl i Ukraina den 26 april. Men den sovjetiska pressen teg ... först den 14 maj framträdde sovjetledaren Michail Gorbatjov med ett TV-tal där han berörde katastrofen lite mer detaljerat. Dittills hade den sovjetiska pressen rapporterat mycket sparsamt, som om någon glasnost aldrig hade proklamerats. Först betecknades katastrofen av västerländska kommentatorer som ett svårt bakslag för sovjetledaren. Men som den skicklige taktiker han är, lyckades Gorbatjov vända Tjornobyl till sin egen fördel. Trots den långa tystnaden i början, blev olyckan vändpunkten för glasnostpolitiken, även om det inte gick snabbt. Men på ett sätt som aldrig förr presenterade Sovjet så småningom mycket detaljerade uppgifter om själva olyckan.
Saneringsarbetet organiserades dock på traditionellt sovjetiskt vis. Här en kort och typisk berättelse för hur mobiliseringen till det arbetet skedde morgonen den 6 maj i Estland:
”Morgonen började precis som vanligt. Familjen steg upp och man åt frukost tillsammans. Därefter körde mannen det lilla barnet till skolan och hustrun till sjukhuset, där hon denna morgon skulle lämna några prover. Sedan for han hem igen för att byta kläder och själv åka till arbetet. Men utanför lägenheten stod två män från militärkommissariatet.
De förklarade att mannen skulle föras till Tjornobyl för saneringsarbeten. Nej, det fanns inte tid att kontakta familjen först. .... ”
Andra fördes iväg mitt natten till de fruktansvärda förhållandena i Tjornobyl.
Efter Gorbatjovs krav på radikala ekonomiska reformer i talet vid partikongressen i februari kom något oväntat i maj tre resolutioner från partiledningen med häftig kritik av ”privatägarpsykologin”, skärpta straff för ekonomiska brott och hårdare kontrollåtgärder. straffskärpningar har alltid varit den konservativa partifalangens metod för problemlösning.
Författarkongressen i slutet på juni blev mycket frispråkig. Författarförbundet valde en ny och liberalare styrelse och många delegater gick till hårda angrepp mot byråkratism och censur. Flera andra kulturarbetarförbund utsåg också reformvänliga ledningar.
Den estniska författarkongressen som hölls redan i maj, hade dock varit ännu radikalare än någon av de allunionella kongresserna.
Under 1986 började Gorbatjov allt aktivare propagera för kooperativa företag såväl inom jordbruket som inom den övriga ekonomin. En lag om individuell förvärvsverksamhet antogs den 19 november 1986 och trädde i kraft den 1 maj 1987. Den lagen syftade främst till att legalisera en rad hantverk. Flera dekret antogs varigenom det blev tillåtet att starta smärre kooperativ främst inom servicesektorn. Likaså förde sovjetiska ekonomer fram förslag om familjekontrakt inom främst boskapsskötseln för att förbättra köttproduktionen. Senare (i maj 1988) antogs en lag om kooperativ, som är det radikalaste uttrycket hittills för ekonomisk reformvilja under Gorbatjov-tiden.
Under 1986 tog Sovjet initiativ också på de mänskliga rättigheternas område. Precis elva år efter slutdokumentets undertecknande vid Helsingfors-konferensen, den sista juli 1986, meddelade sovjetiska regeringstjänstemän att en kommission för mänskliga rättigheter och humanitära frågor hade upprättats. De sovjetiska representanternas förhållningssätt till utländska organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter ändrades också, vilket märktes inte minst vid den säkerhetspolitiska konferensen i Wien. Där var Sovjets representanter beredda att diskutera med representanter med människorättsgrupper, till skillnad från tidigare, då alla frågor avfärdades på förhand.
Toppmötet i oktober mellan Sovjets och USA: s ledare Reykjavik fick ingen större betydelse.
Några veckor före säkerhetskonferensens inledning i Wien i november, frigavs en av Sovjets mest kända politiska fångar Jurij Orlov och tilläts emigrera till USA. Något senare släpptes den treåriga Kaisa Randpere ut till sina föräldrar i Sverige som en goodwillgest. över huvud taget blev det lättare för splittrade familjer att återförenas och ett år senare hade nästan alla familjeåterföreningsfall mellan Sverige och Sovjet lösts.
Men den allt liberalare bilden i väst av Sovjet fick sig en allvarlig knäck i början av december. Då meddelades att den mångårige lägerfången Anatolij Martjenko, vid sidan av Orlov en av de mest kända politiska fångarna, avlidit i lägret. Dödsfallet väckte stor uppmärksamhet i världen och vållade åtskilliga protester. Martjenko var inte den ende politiske fången som dog under Gorbatjov. Andra dödsfall under Gorbatjovs tid som generalsekreterare är: lschan Mkrtjan (april 1985), Jakob Durcksen (juni 1985), Vasyl Stus (september 1985), Johannes Hint (september 1985), Boris Utvinov (oktober 1985) och Mark Morosov (augusti 1986).
l takt med att sovjetsamhället långsamt liberaliserades och yttrandefriheten ökade kom allt fler problem upp till ytan, däribland nationalitetsproblemen. En påminnelse om detta blev upploppen i Alma-Ata i Kazakstan 17-18 december 1986 mot att en ryss utsågs till förste sekreterare för den kazakiska kommunistpartiavdelningen.
Det kan ha varit Martjenkos olägliga dödsfall. Det kan också ha samband med Gorbatjovs behov av att finna inflytelserika grupper utanför partiet (vilket i Sovjet är liktydigt med intelligentian och kulturarbetarna) till stöd för sina reformförslag. Hursomhelst hände plötsligt flera nya initiativ till utökade mänskliga fri- och rättigheter.
l december fick Andrej Sacharov i Gorkij ett samtal från Gorbatjov personligen om att paret Sacharov nu skulle tillåtas flytta tillbaka till Moskva. Samma vecka meddelades också att poeten lrina Ratusjinskaja frigivits och fått tillstånd att lämna Sovjet och att den krimtatariske frihetskämpen Mustafa Dzjemilev frigivits. Dessutom frigavs flera andra politiska fångar ”i förtid” (dvs före strafftidens utgång - egentligen borde de ju aldrig ha fängslats) . Men det var bara en föraning om vad som skulle komma året därpå.
Gorbatjovs tal inför centralkommitten i slutet på januari 1987 blev ett av de tuffaste dittills. Han underkände det mesta som skapats i Sovjet utom Lenins verk. Han krävde demokratisering av samhället och fick ett visst stöd i den resolution som sedan antogs. Mer än tidigare fungerade Gorbatjov här som opinionsbildare för idéer som han ännu inte hade möjlighet att driva igenom. Han upprepade sitt övriga program med slagorden glasnost och perestrojka i främsta rummet.
Gorbatjovs nära förbundne Alexander Jakovlev valdes in som suppleant i politbyrån.
l februari började man se konkreta resultat av talet om demokratisering. Då inleddes frigivning ”i förtid” av uppemot 400 politiska fångar totalt under året. När dessa frigivningar kunde summeras mot slutet av året fanns kanske bara 500-1000 politiska fångar kvar i lägren, vilket torde vara det lägsta antalet i Sovjets hela historia. Men än viktigare var det faktum att ytterst få längre fängslades av politiska skäl. Delvis ersattes fängslanden senare av utvisningar ur landet.
Så såg det politiska läget ut i landet då den nationella väckelsen i Estland började senvintern 1987.
NOTER till DEN SJUNGANDE REVOLUTIONEN
Gorbatjov kommer till "makten :
Östeuropa-Solidaritet (ÖS) 1986 :3, 2.ÖS 1987-1.
Den Sjungande revolutionen :
1. Noorte Hääl (NH) 1986-1 2-1
2. Sirp ja Vasar (SV) 1986 :49,
3. Rahva Hääl (RH) 1987-02-22 ,
4. RH 1987-0,2-22,
5. RH 1987-02-24 ,
6.RH 1987-02-21 ,
7.Eesti Loodus (EL) 1987 :6,
8.EL 1987 :6,
9.EL1987 :6,
10. Eesti Päevaleht ( EPL) 1987-05-29 ,
11. T RCJ 1987-05-08
12. privata källor ,
13.privata källor
Teckning av Priit Pärn
Källa Fosforitbrytningen i Estland, Ülo Ignats, 1988.
ISBN 91-971051-1-2
Estland 100 år
24 februari 2018