Interneringslägret i Rinkeby utanför Kristianstad omgärdades av taggtrådsstängsel och en omgärdande telefonlednings-linje med lampor på stolparna riktade mot lägret. Barackerna fanns dock på plats från början och hade uppförts tidigare under kriget.

Foto: Krigsarkivet.


Som i det flesta läger fanns det en ”lägertidning”.

Denna sida informerar fångarna att de internerade från och med den 1 november 1945 kan skicka fältpost från fyra av interneringslägren samt motta försändelser hemifrån. Den 30 november deporterades de första internerade och två månader senare de sista.

Foto: Krigsarkivet.


Utlämningen av balterna och tyskarna gick inte fredligt till och flera gjorde passivt motstånd. I bakgrunden syns en av Radiotjänsts reportrar med mikrofonen i hand. Att låta journalister och fotografer närvara vid avhysningen sågs snabbt som en propagandamiss och fotograferna

”avväpnades” snabbt.

Foto: Gottfrid Rosenlöf.


Det hade dessutom varit ett taktiskt misstag att låta de svartklädda statspoliserna delta i utrymningen av lägren, vilket skapade oro bland tyskarna som uppfattade dem som Gestapo i svensk uniform. En av fotograferna lyckades undkomma den svenska militären och statspolisen, och det var Eksjöfotografen Gottfrid Rosenlöf.

Foto: Gottfrid Rosenlöf