Hapsal  2016

 

Kesäfestivaali harjoitukset

Ingermanländsk festival i Torshälla


Sattuma

Kvinnor i folkdräkt på från Ormsö
































Eestirootslaste Laulu- ja Tantsupidu 2. juulil 2016 Haapsalu Piiskopilinnuses. Ühendkoorid esitavad: "Laulud nüüd lähevad", "Ta lendab mesipuu poole".





 

Loppis och olika insamlingar för barnhemmet i Haapsalu anordnas i samarbete med Estniska föreningen, EELK och S.t Eskilskyrkan. En ny samling av tröjor är klara att sändas över. Ytterligare lapptäcken är på gång.


2016 är ett år som bör uppmärksammas. Det är den 20 augusti 25 år sedan Estland återvann sin självständighet. Det blev startskotet till att egendomar som konfiskerats av sovjet skulle återlämnas till de tidigare ägarna. Det fanns vissa undantag för vilken egendom som kunde lämnas tillbaka men i princip fick den som kunde dokumentera sin rätt återfå egendomen.

Den senförändring som skedde runt Hapsal var att svenskarna kom tillbaka. Några få kom att återflytta men för de flesta blev det att av fädernegården skapa ett fritidsboende.

En tradition som har rötter till hednatid och kristendomen är att i svenskbygderna begravdes människorna under solkors.  En tradition som med despoters viljor under 1940-talet brutits.

-----------------------------------------------------------------------------------------


Till barnhemmet har efter önskemål om överdrag till soffor översänts två lapptecken och några stickade tröjor. Ett tack till de flitiga händerna.

Det var vid ett besök till Nationalbibliotekets konstutställning som paket togs med. Att sända paket inom Estland är billigt, upp till 30 kg kan sändas från Tallinn för under 80kr.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Estlandssvenskarnas sång- och dansfest den 2 juli 2016 på Hapsals biskopsborg (Lossiplats 3, Haapsalu)

Kl 11.00-11.30 Sångfestens inledningstal i Hapsals Slottskyrka
Kl 12.00-13.00 Parad
Kl 13.00-15.00 Sång- och dansfest
Kl 15.00-16.00 Picknick
Kl 16.00-18.00 Sång- och dansfest
Kl 19.00-20.00 Manskörs konsert i Slottskyrka

Från Sverige kommer Estniska Kören i Stockholm, folkdansgruppen Virvel samt folkdanslaget Rågöborna att delta.

I programmet finner man danser som dansades på den första festivalen och som
därmed får en symbolisk betydelse och blir ett tecken på just kontinuitet. Eftersom folken historiskt sett alltid har lånat av varandra så lånar även estlandssvenska sångfestivalen denna gång kända sånger såsom M. Lüdigs ”Koit“ (på svenska ”Gryning“), U. Sisasks ”Sanctus“ och ”Ta lendas mesipuu poole“ (på svenska ”Hon flyger hem till sin kupa“) från den estniska Allmänna Sångfestivalen; den sistnämnda sången kommer att framföras på svenska.

Som avslutning som alltid tidigare ”Du gamla, du fria” och sången ”Mu isamaa on minu arm“ (på svenska ”Mitt eget hemland är mig kärt“) som även den framförs på svenska. Linus Ganman har stått för översättningarna.

Den konstnärlige ledaren för sångfestivalen är Peeter Paemurru. Den konstnärlige ledaren för dansfestivalen är Kristiina Siig och koordinator är Juhan Bernadt. 

-----------------------------------------------------------------------------------------