I detta nådens år 2018 firar Estland att det är 100 år sedan landet befriandes från den blodiga kommunistkuppen i Ryssland.


Grattis Republiken Estland.

Stort firande är kring 23/24 februari där båda dagarna räknas som nationens födelsedag.



Bygget av järnvägen mellan Riisipere - Turba en sträcka på 6.5 kilometer kommer att påbörjas  inom kort. Miljökonsekvens beskrivningen visar att järnvägens återuppbyggnad har positiva effekter.  Lokalbefolkningen väntar på att järnvägen ska återställas och att starten av järnvägsbygget inte kan stoppas på grund av  tvister. Om allt går enligt planen, kommer byggnadsarbetena att börja på vintern.

Sträckan mellan Riisipere - Haapsalu är 53 kilometet. Sista tåget gick där 1995. Nu väntas tågen till Turba börja rulla redan under 2019. För många arbetspendlare och studenter blir ett en positiv nyordning. En politisk vilja finna att stegvis bygga ut de resterande 46,5 kilometer av linjen ända fram till Haapsalu.



Jubileumsmynt baltiska länder (systrar) 100 år.

 


Hapsal växer och blir en stad med yta 2018!




Hapsal kartor genom tiden http://gis.haapsalu.eu/hapsal.html


Arbetet att slå samman Hapsal stad med Ridala kommun avslutas. Ridala med 3250 innevånare och vars centralort Uuemõisa är sammabväxt med Hapsal.


Ridala finns omnämnt för första gången 1215, 52 år tidigare än Hapsal. Att namnen Rotelewich och Rotalia, i Kung Valdemars jordebok och i Henrik av Livlands krönika, betecknat hela Läänemaa visar på Ridalas betydelse.


Matsaluvikens norra kust lockar alla naturvänner. Haeska fågeltorn ses vara det bästa i sitt slag i Nordeuropa. Omgivningens strandängar är en viktig rastplats för flyttfåglar, i maj skådas tusentals vitkindade gäss här.

I Ridala finns Maria Magdalena kyrka med sina väggmålningar och trapetsformade gravstenar i kyrkogården. Här finns även ruinerna av det arkitektoniskt särpräglade Ungru slott intill militärflygfältet från sovjettiden.

Vid Rohuküla finns färjeförbindelsen med öarna Dagö och Ormsö.

Ridala räknas in i Svenskestland och solkorset ingår i dess flagga.



Monument över friheten


1922 restes monumentet vid slottsplatsen, ritat av Voldemar Mellik, över de som från Läänemaa stupat i frihetskriget. Efter sovjets ockupation förstördes monumentet med dynamit natten den 19 juni 1941. Resterna fraktades bort till en stenkross vid flygbasen.

1994 restes en kopia av monumentet.

Inför 100-års minnet av frihetskriget snyggas monumentet upp.


Foto Tõnis Padu