Välkommen?
Välkommen?
Esternas möte med Svensk verklighet
Balterna flydde över stormigt hav.
Esterna kom till Sverige som flyktingar i en tid då utlänningar sågs med förundrande ögon. Strömmen över havet kom som en överraskning för Sverige.
De flesta flydde från ”ryssen” och med en förhoppning om att kunna återvända när kriget tog slut.
Flyktingarna placerades i läger avlusades, registrerades och sändes snabbt ut på lantbruksarbete eller till skogen för att arbeta. Efter 4 till 6 månader kunde de anvisas ett arbete i samhällen. Många kom till industriorterna där de efterfrågades.
1945 kom kring 2000 till Eskilstuna och 250 till Torshälla. Därtill ett antal till Mälarbaden, Nyby bruk, Hällby och Vallby.
Var flyktingarna välkomna?
Den svenska samlingsregeringen såg dem som gäster som skulle återvända till Sovjet, allt med motivet att Sverige skulle ha goda förbindelser med diktaturen.
Regeringen följde utan anledning de avtal som segermakterna slöt. Stalins önskningar blev lag i Sverige. Stalin ville ha åter alla som flytt från det sovjetiska ”paradiset”. Regeringen beslutade efter en hetsig agitation i riksdagen främst från Kommunistpartiet (nuvarande Vänsterpartiet) och med stöd av LO att ”Balterna” skulle sändas tillbaka. Beslutet blev offentligt 19 juli 1945, ”Balterna” skulle återvända på sovjetstatens bekostnad. Balterna protesterade över att sovjetagenter fick resa runt i flyktinglägren för att övertala personerna att resa till Sovjet. Få eller inga av balterna åkte medan en mindre antal ingermanländare frivilligt återvände. Efter några år av sovjetiska påstötningar tröttnade diktaturen och ”Balterna blev kvar i Sverige.
Var esterna trygga i Sverige?
Efter den stora flykten från öster i september till oktober 1944 handlade Sverige i linje med Sovjets önskningar. Alt med omtanke om framtida goda affärsförbindelser.
Till Sverige kom den svenska regeringen utan anledning att följa de avtal som segermakterna slöt. Stalins önskningar blev lag även i Sverige. Stalin ville ha åter alla som flytt från det sovjetiska paradiset. Sovjetagenter fick resa runt i flyktinglägren för att övertala personerna att resa tillbaka till Sovjet. Få eller inga av balterna åkte medan en mindre antal ingermanländare återvände frivilligt.
För balterna så beslutade regeringen att uppmana dem att återvända. Ett brev sändes till var och en med uppmaningen att återvända. Dock skulle inget mer våld utövas utan allt skulle ske på frivillighetens grund.
Resultatet av brevet och Baltutlämningen blev en panikartad flykt från Sverige. Denna flykt är inte så känd.
Regeringen beslutar i juni 1945 att tillmötesgå Sovjetunionens önskan om att återfå balterna. Et brev sänds till flyktingarna där de erbjuds att på Sovjetstatens bekostnad återvända. Några få återvände och få har återhörts.
"Statens utlänningskommission har av Kungl. Maj:t anbefallts meddela, att
envar baltisk flykting kan utan egna kostnader återvända till sitt land, att från sovjetrysk sida offentligen förklarats att flykting. i sådant fall kommer att sändas till sin hemort ävensom att önskemål om återvändande till hemlandet kan av flyktingen anmälas till närmaste polismyndighet eller vederbörande chef för förläggning för baltiska flyktingar, varefter flyktingen kommer att erhålla meddelande om vilka åtgärder han ytterligare har att vidtaga. Därjämte har kommissionen anbefallts att framhålla för flyktingarna att, ehuru intet tvång utövas, det är ett svenskt önskemål, att flyktingarna återvända till sina hemorter,
Kungl. Maj:t har vidare anmodat utlänningskommissionen att genom lägercheferna hos den i lägren anställda personalen samt andra personer, som taga befattning med flyktingarna, inskärpa tidigare meddelade föreskrifter om att försök att påverka flyktingarna att icke återvända till hemlandet under inga omständigheter få förekomma. Vidare inskärpes för baltiska flyktingar, som icke äro omhändertagna i förläggning, att bedrivande av politisk propaganda från dessas sida i Sverige icke är tillåtet."
(STATENS UTLÄNNINGSKOMMISSlON )
Ernst Bexelius
Carl Chr.·Schmidt.
Suk nr 111,29/6 1945,30,000 ex A-B DUVBOTRYCKERI
Tilläggas kan att enligt utlänningskommissionen föreligger intet hinder för utlänning att lämna Sverige - det är först visum och inresan till annat land som kan vålla svårigheter.
SP
Det var även en påtvingad tystnad för flyktingarna då all politisk verksamhet anmäls av polisen.
fredag den 19 september 2014
SP 10 nov. 1944